Tradice se u Volaříků dědí po desetiletí

Když se na Moravě mezi milovníky vína řekne příjmení Volařík, je to pojem, který zná každý. A není divu, majitel Vinařství Volařík dostal ocenění Champion Valtických vinných trhů hned několikrát, a také Král vín a Vinař roku. Zájemci si mohou jeho skvělá vína kupovat v celé České republice nebo je objednávat přes e-shop. Těm, kteří vinařství podporují v této nelehké době, se dostane i další bonusové odměny v podobě dárku, symbolizujícího tamní vinařský kraj.

V rodině Volaříků láska k vínu panuje už od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. K rozvoji vinařské tradice se rodina vrátila až po roce 1989, kdy v restitucích postupně získala násilně odebrané a kolektivizované vinice. Ing. Miroslav Volařík, který v současné době obhospodařuje 80 hektarů vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti, vyrábí přívlastková, zejména bílá vína. Produkci doplňují vína rosé a od roku 2011 i sekty. Vinařství při pěstování klade důraz na polohu vinice a vytváří vlastní řadu vín Terroir. Jsou to vína z hroznů nejvhodnější odrůdy pro nejprestižnější viniční trati. Každá trať ovlivňuje charakter hroznů svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami. Proto jsou na etiketách názvy viniční tratě Kotelná, Železná, Ořechová hora, Věstonsko, Purmice a U Venuše.

V roce 2014 přišlo vinařství s novou řadou vín Organic. Odrůdy Hibernal, Johanniter, Saphira a Solaris jsou pěstovány v režimu ekologického zemědělství na vinici Věstonsko v Perné.

Ochutnat vína je nejpříjemnější tam, kde se vyrábějí. Přímo ve vinařství. Řízené degustace pro skupiny jsou připravované ve vinném sklípku s cateringem a cimbálem, dá se rezervovat posezení ve Vinotéce U Čápa v centru Mikulova nebo se pracovníci vinařství mohou se svými vzorky rozjet přímo za degustátory.