Ne každý z nás v kuchyni tráví čas s chutí. Lépe řečeno – vaření není hobby každého z nás. Když se k tomu navíc přidá vysoká cena potravin, může se vymýšlení receptů pro rodinu a přátele stát naprostým utrpením. V dnešním článku vám představíme několik rychlých a levných receptů, které vás neochudí nejen o čas, ale zároveň nepotrápí ani vaši peněženku!
Obsah
Květákové kari s rýží, recept do 30 minut!
Máte rádi indickou kuchyni, ale jste vegetariáni, či chcete zkusit pro změnu bezmasé pokrmy? Máme pro vás skvělou alternativu – květákové kari!
Ingredience:
- 150 g basmati rýže v suchém stavu (můžete použít i jasmínovou)
- 465 ml vody
- 1× velká žlutá cibule (cca 90 g)
- 4 stroužky česneku
- 250 g květáku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 lžičky kari koření
- 165 ml kokosového mléka
- 80 g čerstvého hrášku (lze použít mražený)
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžičky šťávy z limetky
- sůl
Postup:
Postup přípravy:
- Vaření rýže: Rýži propláchněte pod tekoucí vodou, vložte do menšího hrnce, zalijte 300 ml vody a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na mírný až střední stupeň a vařte doměkka, přibližně 15–20 minut.
- Příprava ingrediencí: Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek oloupejte a prolisujte, květák rozdělte na menší růžičky.
- Opékání cibule a česneku: Ve středně velkém hrnci rozehřejte řepkový olej na mírném až středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 3–4 minuty. Poté přidejte prolisovaný česnek a kari koření, pokračujte v opékání další 1–2 minuty.
- Příprava omáčky: Do hrnce přilijte kokosové mléko a 165 ml vody. Zvyšte teplotu na vysoký stupeň a vařte 7–9 minut.
- Mixování omáčky: Hrnec odstavte z plotny a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte dohladka.
- Vaření květáku: Hrnec vraťte na střední plamen, přidejte růžičky květáku a vařte, dokud květák nezměkne a omáčka nezhoustne, což trvá přibližně 10–15 minut v závislosti na velikosti růžiček.
- Dokončení pokrmu: Jakmile je květák měkký, odstavte hrnec z plotny, přidejte hrášek a dochuťte třtinovým cukrem, limetkovou šťávou a solí podle chuti.
- Servírování: Podávejte hotové květákové kari s uvařenou rýží.
Citronové špagety, snadný recept do krabičky.
Jste milovníky italských těstovin a citron je pro vás lahodný i voňavý? Pokud je tomu tak, možná vám zachutná náš recept na citronové špagety, po kterém se budete cítit nejen nasycení, ale budete mít i lepší náladu.
Ingredience pro 2 porce:
- 200 g špaget
- sůl
- 2 lžíce másla
- čerstvě mletý pepř
- šťáva z půlky citronu
- 50 g strouhaného parmazánu
- olivový olej
- čerstvá bazalka
- nastrouhaná kůra z biocitronu
Postup:
- Vaření špaget: Uvařte špagety v osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente. Před slitím si odložte přibližně 1 hrnek vody z těstovin.
- Příprava omáčky: Ve velké pánvi rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte nahrubo drcený pepř a krátce orestujte. Poté přidejte šťávu z půlky citronu a promíchejte.
- Spojení s těstovinami: Do pánve přidejte uvařené špagety a část odložené vody z těstovin. Přisypte strouhaný parmazán a vše důkladně promíchejte, aby se vytvořila krémová omáčka. Pokud je směs příliš suchá, přidejte více vody z těstovin.
- Dochucení: Zakápněte špagety olivovým olejem a podle chuti dosolte.
- Servírování: Podávejte špagety ozdobené čerstvou bazalkou a jemně nastrouhanou kůrou z biocitronu.
Salát z pečené máslové dýně podle Kourtney Kardashian Barker
Ať už sledujete Keeping up with the Kardashians, The Kardashians, zda znáte tuto ikonickou rodinu z médií či nikolu, tenhle skvělý salát podle nejstarší sestry z klanu Kardashianových prostě musíte vyzkoušet.
Ingredience:
- 2 šálky máslové dýně, nakrájené na kostky
- 2 šálky květáku, rozděleného na růžičky
- 2 šálky růžičkové kapusty, rozpůlené
- Několik hrstí rukoly, kapusty nebo špenátu (nebo kombinace těchto listů)
- Extra panenský olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
Dresink:
- 2 lžíce hořčice dle vašeho výběru
- 1 lžička javorového sirupu
- 1/3 šálku avokádového oleje
- 1/2 lžičky soli
- Šťáva z 1/2 citronu
Na ozdobu:
- Semínka granátového jablka
- Vlašské ořechy
Postup:
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložte nakrájenou máslovou dýni, květák a růžičkovou kapustu. Pokapejte je extra panenským olivovým olejem, osolte a opepřete podle chuti.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
- Mezitím si připravte dresink smícháním hořčice, javorového sirupu, avokádového oleje, soli a citronové šťávy v misce.
- Po upečení nechte zeleninu mírně vychladnout.
- V míse smíchejte pečenou zeleninu s rukolou, kapustou nebo špenátem. Přidejte připravený dresink a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily.
- Před podáváním posypte salát semínky granátového jablka a nasekanými vlašskými ořechy.
Malinový chia pudink do skleničky
Tato sladká dobrota se hodí nejen na snídani, ale můžete ji vyzkoušet i jako svačinku po tréninku či jako sladkou tečku na rande.
Ingredience pro 1 porci:
- 200 g bílého jogurtu
- 20 g chia semínek
- 50 g malin (čerstvých nebo mražených)
- 20 g medu nebo jiného sladidla podle chuti
- 50 ml mléka (dle potřeby pro dosažení požadované konzistence)
Postup:
- Příprava směsi: V misce smíchejte bílý jogurt s chia semínky, medem a mlékem. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Přidání malin: Jemně vmíchejte maliny do směsi. Pokud používáte mražené maliny, můžete je předem nechat mírně rozmrazit.
- Plnění skleničky: Připravenou směs přelijte do skleničky nebo uzavíratelné nádoby.
- Chlazení: Skleničku uzavřete a vložte do lednice alespoň na 4 hodiny, ideálně však přes noc, aby chia semínka nabobtnala a vytvořila pudinkovou konzistenci.
- Servírování: Před podáváním můžete pudink ozdobit čerstvými malinami, ořechy nebo lístky máty podle chuti.
Doufáme, že vám naše recepty podráždily chuťové pohárky a jeden z nich vyzkoušíte. A pokud zrovna tyhle vaše receptory nezaujaly, máme pro vás i tipy na jednohubky, pomazánky a pochoutky. Tak dobrou chuť!

Kamila Tomková je vášnivou čtenářkou knih – zejména těch s fantasy tématikou, ale nepohrdne ani klasickou literaturou. Ve svém volném čase ráda vaří a zkouší nové recepty, nebo tráví čas se svými nejbližšími a přáteli nad sklenkou dobré kávy či vína. Psaní ji provází od základní školy a snaží se ve svém koníčku stále zdokonalovat.