Blíží se nám léto a pro zahrádkáře je to sezóna sklizně zeleniny a ovoce. Pokud máte zahradu, či pokud ji má někdo z vašich blízkých, jistě víte, že některé druhy ovoce a zeleniny při správných podmínkách v tomto období rostou téměř nezadržitelným tempem. Mezi Čechy je známo, že jeden z těchto druhů zeleniny sem neodmyslitelně patří – je jím cuketa!
Ano, cuketě se v našem podnebí velice daří a mnoho z nás jí tak má plné zásoby. Co ovšem s ní tak, aby nám stále chutnala, přestože ji máme na talíři téměř každý den? S tím vám poradíme my! Přinášíme vám 4 chutné recepty z cukety, které vás pohladí nejen na jazyku, ale i na duši.
Obsah
Co vše se dá udělat z cukety?
Cuketa má tu výhodu, že se dá zpracovávat na nekonečně mnoho způsobů. Setkat se tak můžete s cuketou na pánvi, v troubě, horkovzdušné fritéze, ale své využití má i ve sladkých dezertech, nebo se dá připravit i v zavařovacích sklenicích jako okurky. Pojďme si tedy prozradit pár receptů, které jednoznačně musíte letos vyzkoušet.
“No waste” cuketový koláč
Každý z nás jistě zažil v kuchyni situaci, kdy máte spoustu zbytků, ale nechcete je všechny vyhazovat. Ano, to je velmi zodpovědný přístup k vaření. Scrappacia, jednoduchý recept původem z Itálie, je jedním z jednoduchých způsobů, jak tyto zbytky efektivně zpracovat.
Ingredience:
- 3 střední cukety
- 1 menší červená cibule
- lžička soli
- hrnek hladké mouky
- ¼ hrnku kukuřičné mouky
- půl lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 lžičky lahůdkového droždí (není nutné)
- ½ – ¾ hrnku vody
Postup:
- Cuketu a červenou cibuli nastrouháme na mandolíně, případně nakrájíme na tenké plátky.
- Přesuneme do větší misky, osolíme a zamícháme tak, aby se sůl dostala na každý kousek. Následně na cuketovo-cibulový mix položíme něco těžšího (například pánev), abychom podpořili jejich odvodnění
- Po 2 hodinách předehřejeme troubu na 200 stupňů a plochý plech na pečení potřeme či postříkáme olivovým olejem
- Z cukety a cibule vymačkáme přebytek vody (nejlépe přes síťku na sýr) a dáme stranou. Přebytečnou tekutinu z nich NEVYHAZUJEME
- Přebytečnou tekutinu smícháme společně s kukuřičnou a hladkou moukou a rozmarýnem (případně s lahůdkovým droždím), dokud nebudeme mít těsto podobné hustšímu těstu na palačinky – v případě potřeby přidáváme vodu.
- Do připravené směsi opatrně vmícháme cuketu a cibuli
- Směs vlejeme do připraveného plechu a za pomoci stěrky rovnoměrně rozprostřeme
- Pečeme asi 35 – 40 minut do hněda
- Servírujeme po vychladnutí
Cuketové hranolky v troubě

Hledáte jednoduchý a fitness recept na zpracování cukety? Pokud si hlídáte kalorie, máme pro vás skvělý tip, jak nahradit klasické bramborové hranolky – poslouží vám právě cuketa!
Ingredience:
- 2 cukety
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 200 g panko strouhanky
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička oregána
- ½ lžičky pepře
- olivový olej ve spreji
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
Postup:
- Předehřejte troubu na 220 stupňů a plech potřete olivovým olejem
- Cukety omyjte a nakrájejte na hranolky. Následně je osolte a nechte 10 minut odstát
- V misce rozšlehejte vejce a ve druhé misce smíchejte strouhanku, parmezán, česnekový prášek, pepř a oregáno
- Cuketové hranolky osušte papírovou utěrkou a následně obalte nejprve ve vajíčku a pak v suché směsi ze strouhanky
- Obalené hranolky rozprostřete na plech a pečte 20 – 25 minut do zlatova
- Podávejte s oblíbenou omáčkou, bazalkovým pestem či kouskem masa
Cuketové nudle s cottage sýrem

Pokud máte chuť na nějaké hlavní jídlo, ve kterém cuketu skvěle využijete a zároveň nebude plné kalorií, tohle je přesně pro vás. Ideální nejen při hubnutí!
Ingredience:
- 1 velká cuketa
- 2 vaničky cottage sýra
- 2 stroužky česneku
- 250 g cherry rajčat
- čerstvá nebo sušená bazalka
- sůl a pepř podle chuti
- olej na restování (ideálně olivový, nebo sezamový)
Postup:
- Omytou cuketu pomocí škrabky na brambory či nože upravíme do tenkých nudlí (ideálně bez středu s jadérky)
- Oloupaný česnek nakrájejte na plátky a omytá rajčátka nakrájejte na malé kousíčky
- Na pánvi rozehřejte olej a zlehka orestujte česnek.
- Přihoďte cuketové nudle a osolte a opepřete
- Mezitím si připravte z cottage sýra, rajčat a bazalky omáčku
- Orestované nudle servírujte z omáčkou

Cuketové míša řezy
Už vás nebaví cuketový perník a další ohrané recepty z cukety? Chcete sladkou těčku, nehlídáte si příliš množství cukru ve svých dezertech, ale ta cuketa už vám 4 dny leží v kuchyni? Nevadí, protože my máme pro vás skvělou alternativu, díky které si užijete cuketu v novém sladkém kabátu – míša řezy ala cuketa!
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krystal
- 350 – 400 g cukety
- 3 vejce
- 200 ml oleje
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžička skočice
- 100 ml mléka
Na krém
- 2 tvarohy v kostce
- 250 g másla
- 180 – 200 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
Na polevu
- 3 tyčinky ledových kaštanů
- 100 g másla
Postup:
- Plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 180 stupnů
- Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu
- Tvaroh a máslo na krém vyndáme z lednice, aby se dosáhlo jejich pokojové teploty
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přesejte do nastrouhané cukety
- Do směsi přidejte cukr, vejce, kakao, olej a skořici a vymíchejte těsto
- V případě potřeby dolévejte mléko
- Těsto vylejte na připravený plech a pečte 35 – 40 minut
- Změklé máslo s tvarohem vyšleháme na krém společně s vanilkovám a krystalovým cukrem
- Ledové kaštany s máslem rozpustíme ve vodní lázni
- Upečený korpus nechte trochu vychladnout, následně natřete krémem a polevou a nechte přes noc ztuhnout v lednici
Jak vidíte, z cukety se dá připravit opravdu nepřeberné množství dobrot a nemusí být vůbec nudným prvkem ve vaší kuchyni – přestože někdy se může zdát, že jí máme už po krk. Vyzkoušejte tedy některý z našich receptů a dejte cuketě nový kabát. Přejeme vám dobrou chuť!
Zdroje: Fresh iPrima, Poosh, Aktin, Danča Hájková, Top recepty

Kamila Tomková je vášnivou čtenářkou knih – zejména těch s fantasy tématikou, ale nepohrdne ani klasickou literaturou. Ve svém volném čase ráda vaří a zkouší nové recepty, nebo tráví čas se svými nejbližšími a přáteli nad sklenkou dobré kávy či vína. Psaní ji provází od základní školy a snaží se ve svém koníčku stále zdokonalovat.