Recepty z cukety: 4 skvělé způsoby, jak využít cuketu v kuchyni

Cuketa

Blíží se nám léto a pro zahrádkáře je to sezóna sklizně zeleniny a ovoce. Pokud máte zahradu, či pokud ji má někdo z vašich blízkých, jistě víte, že některé druhy ovoce a zeleniny při správných podmínkách v tomto období rostou téměř nezadržitelným tempem. Mezi Čechy je známo, že jeden z těchto druhů zeleniny sem neodmyslitelně patří – je jím cuketa!

Ano, cuketě se v našem podnebí velice daří a mnoho z nás jí tak má plné zásoby. Co ovšem s ní tak, aby nám stále chutnala, přestože ji máme na talíři téměř každý den? S tím vám poradíme my! Přinášíme vám 4 chutné recepty z cukety, které vás pohladí nejen na jazyku, ale i na duši.

 

Co vše se dá udělat z cukety?

Cuketa má tu výhodu, že se dá zpracovávat na nekonečně mnoho způsobů. Setkat se tak můžete s cuketou na pánvi, v troubě, horkovzdušné fritéze, ale své využití má i ve sladkých dezertech, nebo se dá připravit i v zavařovacích sklenicích jako okurky. Pojďme si tedy prozradit pár receptů, které jednoznačně musíte letos vyzkoušet.

“No waste” cuketový koláč

Každý z nás jistě zažil v kuchyni situaci, kdy máte spoustu zbytků, ale nechcete je všechny vyhazovat. Ano, to je velmi zodpovědný přístup k vaření. Scrappacia, jednoduchý recept původem z Itálie, je jedním z jednoduchých způsobů, jak tyto zbytky efektivně zpracovat.

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 1 menší červená cibule
  • lžička soli
  • hrnek hladké mouky
  • ¼ hrnku kukuřičné mouky
  • půl lžičky sušeného rozmarýnu
  • 2 lžičky lahůdkového droždí (není nutné)
  • ½ – ¾ hrnku vody

Postup:

  1. Cuketu a červenou cibuli nastrouháme na mandolíně, případně nakrájíme na tenké plátky.
  2. Přesuneme do větší misky, osolíme a zamícháme tak, aby se sůl dostala na každý kousek. Následně na cuketovo-cibulový mix položíme něco těžšího (například pánev), abychom podpořili jejich odvodnění
  3. Po 2 hodinách předehřejeme troubu na 200 stupňů a plochý plech na pečení potřeme či postříkáme olivovým olejem
  4. Z cukety a cibule vymačkáme přebytek vody (nejlépe přes síťku na sýr) a dáme stranou. Přebytečnou tekutinu z nich NEVYHAZUJEME
  5. Přebytečnou tekutinu smícháme společně s kukuřičnou a hladkou moukou a rozmarýnem (případně s lahůdkovým droždím), dokud nebudeme mít těsto podobné hustšímu těstu na palačinky – v případě potřeby přidáváme vodu.
  6. Do připravené směsi opatrně vmícháme cuketu a cibuli
  7. Směs vlejeme do připraveného plechu a za pomoci stěrky rovnoměrně rozprostřeme
  8. Pečeme asi 35 – 40 minut do hněda
  9. Servírujeme po vychladnutí

Cuketové hranolky v troubě

cuketove_hranolky
Zdroj: Freepik.com

Hledáte jednoduchý a fitness recept na zpracování cukety? Pokud si hlídáte kalorie, máme pro vás skvělý tip, jak nahradit klasické bramborové hranolky – poslouží vám právě cuketa!

Ingredience:

  • 2 cukety
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 200 g panko strouhanky
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička oregána
  • ½ lžičky pepře
  • olivový olej ve spreji
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů a plech potřete olivovým olejem
  2. Cukety omyjte a nakrájejte na hranolky. Následně je osolte a nechte 10 minut odstát
  3. V misce rozšlehejte vejce a ve druhé misce smíchejte strouhanku, parmezán, česnekový prášek, pepř a oregáno
  4. Cuketové hranolky osušte papírovou utěrkou a následně obalte nejprve ve vajíčku a pak v suché směsi ze strouhanky
  5. Obalené hranolky rozprostřete na plech a pečte 20 – 25 minut do zlatova
  6. Podávejte s oblíbenou omáčkou, bazalkovým pestem či kouskem masa

Cuketové nudle s cottage sýrem

cuketove_nudle
Zdroj: Freepik.com

Pokud máte chuť na nějaké hlavní jídlo, ve kterém cuketu skvěle využijete a zároveň nebude plné kalorií, tohle je přesně pro vás. Ideální nejen při hubnutí!

Ingredience:

  • 1 velká cuketa
  • 2 vaničky cottage sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g cherry rajčat
  • čerstvá nebo sušená bazalka
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na restování (ideálně olivový, nebo sezamový)

Postup:

  1. Omytou cuketu pomocí škrabky na brambory či nože upravíme do tenkých nudlí (ideálně bez středu s jadérky)
  2. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky a omytá rajčátka nakrájejte na malé kousíčky
  3. Na pánvi rozehřejte olej a zlehka orestujte česnek.
  4. Přihoďte cuketové nudle a osolte a opepřete
  5. Mezitím si připravte z cottage sýra, rajčat a bazalky omáčku
  6. Orestované nudle servírujte z omáčkou
Doporučujeme
Tip: Pro větší objem bílkovin můžete přidat maso, tofu nebo pečenou cizrnu

Cuketové míša řezy

Už vás nebaví cuketový perník a další ohrané recepty z cukety? Chcete sladkou těčku, nehlídáte si příliš množství cukru ve svých dezertech, ale ta cuketa už vám 4 dny leží v kuchyni? Nevadí, protože my máme pro vás skvělou alternativu, díky které si užijete cuketu v novém sladkém kabátu – míša řezy ala cuketa!

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 350 – 400 g cukety
  • 3 vejce
  • 200 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička skočice
  • 100 ml mléka

Na krém

  • 2 tvarohy v kostce
  • 250 g másla
  • 180 – 200 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr

Na polevu

  • 3 tyčinky ledových kaštanů
  • 100 g másla

Postup:

  1. Plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 180 stupnů
  2. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu
  3. Tvaroh a máslo na krém vyndáme z lednice, aby se dosáhlo jejich pokojové teploty
  4. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přesejte do nastrouhané cukety
  5. Do směsi přidejte cukr, vejce, kakao, olej a skořici a vymíchejte těsto
  6. V případě potřeby dolévejte mléko
  7. Těsto vylejte na připravený plech a pečte 35 – 40 minut
  8. Změklé máslo s tvarohem vyšleháme na krém společně s vanilkovám a krystalovým cukrem
  9. Ledové kaštany s máslem rozpustíme ve vodní lázni
  10. Upečený korpus nechte trochu vychladnout, následně natřete krémem a polevou a nechte přes noc ztuhnout v lednici

Jak vidíte, z cukety se dá připravit opravdu nepřeberné množství dobrot a nemusí být vůbec nudným prvkem ve vaší kuchyni – přestože někdy se může zdát, že jí máme už po krk. Vyzkoušejte tedy některý z našich receptů a dejte cuketě nový kabát. Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroje: Fresh iPrimaPooshAktinDanča Hájková, Top recepty