Které pečivo je nejlepší?

Malé pekárny jsou ničeny obchodními řetězci. Zatímco obchodní řetězte si mohou dovolit nastavit malou marži, nebo dokonce téměř žádnou, aby nalákali zákazníky levnými rohlíky do obchodu a ti si pak koupili jiné výrobky, které už marši mají vyšší. Soukromá pekárna tohle udělat nemůže. Naštěstí, cena přestává být hlavním kritériem koupě pečiva a snad se tedy blýská na lepší časy pro pekaře. Lidé zaměření na zdravou výživu nebo na kvalitu pečiva se nebojí si připlatit za čerstvý chleba, který neležel někde dlouho zmražený a pak ho v supermarketu jenom rozmrazili. Kvalitní pečivo z lokální pekárny je tedy o něco dražší, na druhou stranu je ale čerstvější, vyráběné lokálně lidskýma rukama, a ne někde v chladné továrně. Dnes se zdražuje všechno a zaplatit si o pár korun víc za půl kilový chleba je přece jen jenom drobnost.

Pokud se podíváme na složení, hromadně vyráběný chleba v supermarketu je plný aditiv a chemikálií, aby déle vydržel. Základní řemeslný chléb může být pouze ze 4 přísad – mouky, vody, droždí, soli a rozhodně bez chemických přídavků. Nemusíte se bát, že by vám chleba z nějaké soukromé řemeslné pekárny nevydržel, protože v sobě nemá chemické stabilizátory. Chleba z řemeslné pekárny má o tolik lepší chuť, že vám doma stejně moc dlouho nevydrží.

Taková soukromá řemeslná pekárna je například pekařství u Píchů v obci Zdiby, Severně od Prahy, směrem na Kobylisy nebo Bohnice. Pečivo s láskou vyrábějí už skoro 20 let. Vyrábějí snad všechno pečivo a ještě víc: několik druhů chleba, spoustu druhů i velikostí koláčů, vánočky, různé housky a rohlíky. Pečivo i rozváží. Vyzkoušejte tedy jak chutná opravdu domácí pečivo bez náhražek z pekařství u Píchů, oproti chuti umělého pečiva ze supermarketu.