Rostlinná výroba: Jak se vyrábí robi maso, seitan, nebo tofu?

Tofu_bowl

Vegetariánství a veganství je stále větším fenoménem napříč všemi věkovými skupinami. Už se nejedná pouze o protest proti špatnému zacházení s chovnou zvěří a dobytkem, ale rovněž o životní rozhodnutí na základě dokázaných benefitů, které rostlinná strava na náš organismus má. Přemýšleli jste ale někdy, jak se vyrábí rostlinné produkty, které najdete v regálech obchodů či na trzích? Pokud ano, mám pro vás dnes článek, který vám na tuto otázku odpoví!

Co je to rostlinné maso?

Jistě se někteří z nás při tomto výroku neubrání překvapenému výrazu. Nicméně pojem “rostlinné maso” opravdu v sobě nese určitou logiku. Jedná se totiž o směs čistě rostlinných surovin, které se však mají svojí chutí a strukturou co nejvíce přiblížit masu. Můžeme tedy v podstatě říci, že se výrobci snaží o takové “maso bez masa”. Důkazem je i jeho složení, jenž často obsahuje větší množství bílkovin (například z fazolí, hrachu či sóji). Díky tomu může být plnohodnotnou náhražkou masa v našem jídelníčku.

Druhy rostlinných alternativ masa

Na trhu se setkáme se spoustou druhů rostlinného masa, které se liší nejen svou chutí, ale i složením. Každý výrobce však klade důraz na to, aby jejich výroba splňovala vegetariánské a veganské podmínky. Pojďme si představit nejznámější produkty.

Tofu

Pokud jde o vege stravu, každého jistě napadne tofu mezi prvními rostlinnými alternativami masa. Kde se ale vzalo, jak se vyrábí a co se z něj dá připravit?

Tofu k nám dorazilo z daleké Asie, kde je jeho konzumace spojená s dlouholetou historií a nejedná se tedy o nějakou moderní novinku. Tradičně se využívá například při přípravě miso polévky.

Vyrábí se z namočených sojových bobů, které se mixují do hladké konzistence. Tato směs se následně zahřeje na teplotu přibližně 100 stupňů. Poté se pasíruje a do vzniklého sojového nápoje se přidá koagulant v podobě řasy nebo soli vápníku. Díky tomu se vše srazí a vznikne pevná hmota. Posledním krokem je filtrace a formování do bloků tak, jak je známe.

Tofu

Tempeh

Další velmi známý rostlinný výrobek. Pochází z Indonesie, kde má dlouholetou tradici, nicméně do našich jídelníčků se dostal až ve 20. století. Dá se říct, že jde v podstatě o fermentovaného sourozence tofu.

Co se týká výroby – hlavní složka jsou namočené a uvařené sojové boby. Do nich se přidá startovací kultura Rhizopus oligosporus – ta proroste napříč boby a navzájem je tak spojí. Díky této houbě má tempeh jedinečnou strukturu a dobré výživové hodnoty.

Tempeh

Robi maso

Další možná méně známý rostlinný výrobek. Robi (rostlinná bílkovina) má ve svém základu řepu, pšeničnou mouku, sůl, vodu, přírodní barvivo a případně nějaké další doplňky v podobě koření (česnek, italské koření aj.). Obsahuje 20 % bílkovin a nenajdete v něm žádný cholesterol! Obecně je přirovnáváno ke kuřecími masu (co se výživových hodnot týče). Připravit ho můžete na nejrůznější způsoby – v mleté podobě skvěle chutná ve špagetách, ale můžete ho i smažit či péct.

Seitan

Tento výrobek původem z Číny je další z představitelů náhražek masa. Seitan se vyrábí z pšeničné bílkoviny, konkrétně z lepku. Proces začíná smícháním mouky s vodou a krátkým odpočinutím těsta. Poté se těsto proplachuje ve vodě, dokud nezůstane pružná, houbovitá hmota – tedy čistý lepek zbavený většiny sacharidů. I když je tento způsob přípravy poměrně jednoduchý, vyžaduje čas a trpělivost. Pokud se vám do toho nechce, můžete sáhnout po hotovém seitanu nebo si ho připravit z instantní směsi – tu jen smícháte s vodou, okořeníte podle chuti, tepelně upravíte a máte hotovo.

Rostlinná strava se vyplatí

Jak vidíte, na trhu je dnes k dostání opravdu široké množství rostlinných výrobků, které se vyplatí do vaší stravy zařadit – a nemusí to být nutně v rámci vegetariánské stravy. Rostlinná strava vám totiž může přidat spousty benefitů, či dokonce pomoci zhubnout nechtěný tuk ve vašem těle (přečíst si můžete náš článek o měření složení těla).

 

Zdroje: Kulturistika.czGymbeamDudlu