Seletice se chtějí dál rozvíjet

Obec Seletice se nachází asi 17 kilometrů severně od Nymburku. Vznikla pravděpodobně počátkem 14. století na jihovýchodním úpatí Loučenského hřbetu. Byla pojmenována podle příjmení zakladatele jako ves lidu Seletova. První písemný doklad je až z roku 1420, kdy obec patřila zemanovi, řečenému Košík. Za něj byla ve vsi založena tvrz. Mohla se nacházet v místech dosud zvaných Hrádek nebo Návrší. Stará pověst vypráví, že odtud vedla tajná chodba až na hrad Kuncperk u Křince.

Na seletickém potoce, který v obci pramení, vzniklo několik menších vodních mlýnů. U každého byl rybník s náhonem ne vodní kolo. Malý, ale vydatný potůček, poháněl i vodní kolo pily, která zpracovávala dřevo z rozsáhlých místních lesů. Ze zemědělské části se osada postupně rozšiřovala kolem cesty na vymýcené návrší lesnatého hřbetu, kudy procházela důležitá zemská cesta do Jičína. V části obce se dochovaly omítnuté i neomítnuté roubené domky, Na malé horní návsi je u dřevěné zvoničky na soklu z roku 1832 patrně dodatečně umístěná socha Panny Marie.

Seletice mají svého významného rodáka, v roce 1852 se tady narodil František Kordač, který se roku 1919 stal prvním občanským a pražským arcibiskupem a českým primasem. Jako syn prostého rolníka se vyznačoval skromností, sociálním a národním cítěním. Pamětní desku má na přestavěné budově bývalé školy.

Seletice na svůj rozvoj ještě čekají, nemají vodovod, kanalizaci ani plyn. Ale obec je osvětlena a má možnost využívat obecní rozhlas a prochází jí silnice II. třídy. Seletice jsou dostupné autobusem, vede odsud autobusová linka do Nymburka.

V obci je 143 domů, z toho 75 slouží k trvalému bydlení. Skoro všechny sportovní aktivity se v Seleticích odehrávají na místním fotbalovém hřišti, kulturní v místním pohostinství a v prostorách tělovýchovné jednoty.