Co je to CLO, kolik se platí a jak dlouho trvá celní řízení?

co je clo

Dovoz zboží ze zemí mimo EU, zejména z Číny a USA, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Na zboží ze třetích zemí se však vztahuje povinnost projít celním řízením a zaplatit celní poplatek. Jak probíhá celní řízení? Kdy a za co se musí platit clo? V jakých případech se celní poplatek platit nemusí? A co se mi může stát, když clo nezaplatím?

Co je to clo?

Celní poplatek neboli clo, je částka vybíraná státem při přechodu zboží přes celní hranici. Účelem cla je ochrana místní ekonomiky, regulace obchodu, a v neposlední řadě také zajištění příjmů pro stát. Vybírání celního poplatku kontroluje Celní správa České republiky a upravuje ho zákon č. 242/2016 Sb., celní zákon. Sazby cla se pohybují převážně v rozmezí od 1 % do 10 % z hodnoty zboží a vyměřují se na základě přiložené faktury. Clo se počítá z reálné částky zboží, včetně dalších nákladů spojených s dovozem. Při zjišťování dovozního cla hraje rozhodující roli sazební zařazení zboží.

kdy se plati clo

Kdy a za co se platí clo?

Při obchodování v rámci Evropské unie (EU) je dovoz i vývoz zboží osvobozen od celních poplatků, kvót i jiných překážek volného obchodu. Celnímu řízení však podléhá veškeré zboží přicházející na území EU ze zahraničí. Clo se platí za různé druhy zboží v závislosti na celních tarifech a pravidlech dané země, obecně však platí, že:

  • při hodnotě do 150 EUR je zboží osvobozeno od cla, ale dochází k vyměření DPH,
  • při hodnotě nad 150 EUR podléhá zboží celnímu poplatku i vyměření DPH.

Ještě do roku 2021 platilo, že zboží v hodnotě do 22 EUR bylo osvobozeno od cla i od DPH, ale dnes už není od DPH osvobozeno žádné zboží ze států mimo EU. Pro zásilky v hodnotě od 22 EUR máte navíc povinnost podat celní prohlášení. Výjimkou je situace, kdy je DPH zaplaceno už na e-shopu, což je mezi prodejci běžná praxe. Daň můžete zaplatit buď přímo celní správě podáním elektronického celního prohlášení přes webovou aplikaci eCeP nebo se při celním řízení nechat zastoupit poštou či jiným dopravcem. Od cla jsou osvobozeny tzv. dárkové zásilky, pokud si je mezi sebou posílají soukromé osoby a mají hodnotu nižší než 45 EUR.

Jak probíhá celní řízení

Celní řízení je proces, kterým zboží prochází při vstupu do celního území a který má zajistit dodržování celních předpisů. Během celního řízení se většinou porovnávají údaje v dokumentech se skutečným stavem zboží, celní orgány však mají pravomoc přistoupit taktéž k fyzické kontrole zboží. Doba trvání celního řízení se může lišit v závislosti na různých faktorech, včetně typu zboží, cesty dovozu, množství a složitosti daného procesu. V jednodušších případech může celní odbavení trvat jen několik minut nebo hodin, zatímco v případě komplikovaných zásilek či výjimečných situací může trvat i několik dní. Výše poplatků za celní řízení se odvíjí od hodnoty zboží, jeho typu a místa dovozu.

celni rizeni

Co se stane, když nezaplatím clo?

Celní orgány mají pravomoc zabavit zboží, na které nebylo zaplacené clo a také ukládat pokuty a další sankce. V případě nezaplacení celního dluhu může celní správa uložit pokutu do výše až 4 000 000 Kč nebo propadnutí a zabrání věci. Jedná se o přestupek podle § 47 celního zákona.